Od dňa 4 novembra, 2022 v Barf

Existuje viac spôsobov, ako prejsť z kŕmenia granulami na kŕmenie prirodzenou surovou stravou. Každý pes je originál, každému môže vyhovovať iný spôsob:

A. Postupné pridávanie mäsa do granúl a znižovanie dávok granúl: Tento spôsob sa zdá menej vhodný, lebo granule a mäso majú iný čas, potrebný na trávenie, takže sa nadmerne zaťažuje žalúdok a tráviaci systém.
B. Jeden mliečny deň, druhý deň podávame surové mäso
C. Jeden deň hladovky a prechod na surové mäso.
Niektorí psi môžu mať pri prechode na Barf redšiu stolicu, čo sa väčšinou po niekoľkých dávkach a správnom kŕmení mäsovými kosťami upraví. Inými slovami, stačí pridať viac kostí. Prvý týždeň sa odporúča kŕmiť chudou svalovinou, mäso môžeme dávať pomleté alebo ho nakrájať na malé kúsky, časom na väčšie. Kosti a mäso do jedálnička zaradíme až druhý alebo tretí týždeň podľa toho, ako si pes zvyká. Ak psovi surové mäso „nevonia“, môžeme ho zo začiatku krátko povariť a postupne ho varíme menej. Zeleninu je najlepšie podávať rozmixovanú na jemno, aby sa narušila jej bunečná štruktúra, väčšie kúsky zeleniny a ovocia pes nestrávi.

 

BARF - rady do začiatkov:​

Zo začiatku (prvé 2 týždne) podávame chudšie hydinové mäso a dávky rozdelíme na dve porcie (ráno a večer). Starším psom, ktorí boli dlhšie kŕmení prevažne hotovými krmivami (konzervy, granule), ktoré obsahujú umelé dochucovadlá môžeme v prvých dňoch mäso krátko (2-5 minút) povariť, aby si jeho chuťové bunky a trávenie zvykli. Krátko povarené mäso na povrchu mierne obelie, stuhne a zmení svoju typickú vôňu surového mäsa. Postupne mäso varíme kratší čas a pes si na surové mäso ľahšie zvykne. Aj cez všetky opatrenia môže pes dostať hnačku alebo vracať. Ak sa tak stane, na nejaký čas sa vyhnete mäsu, po ktorom situácia vznikla a vráťte sa na začiatok – k chudému netučnému mäsu. Ak by bola hnačka veľmi úporná, nasaďte jeden den hladovku a potom dajte jeden deň rozvarenú ryžu s chudým kuracím mäsom. Pre úpravu črevnej mikroflóry použite probiotickú pastu – napríklad Probican.
Niektorí psi si nevedia poradiť s veľkým kusom mäsa alebo s rybou – mäso na niekoľkých miestach narežte a rybu rozrežte. Ak ani to nepomôže, musíte mäso nakrájať a postupne zväčšovať. Ak pes bezprostredne po jedle vracia a opäť potravu požiera, nebráňte mu v tom, je to normálne. Niekedy môže dôjsť k vracaniu, pretože psovi „nesadli“ nakrájané kocky mäsa, krájajte preto mäso radšej na plátky. Spočiatku môže mať pes problém so strávením zeleniny a tá potom z neho vyjde v nezmenenom stave. Zeleninu sparte alebo krátko povarte, časom sa to upraví. Možno sme Vás trošku vystrašili, ale z vlastnej skúsenosti Vám môžeme povedať, že prechod na kŕmenie prirodzenou stravou u vačšiny psov je úplne bez problémový. V podstate platí, že čím kratší čas bol pes kŕmený výhradne granulami, tým je prechod jednoduchší a rýchlejší. Šteniatka nemávajú problém vôbec.