Od dňa 22 novembra, 2022 v Barf

Bones And Raw Food (kosti a surová strava)
Born Again Raw Feeders (znovuzrodená surová potrava)
Biologically Appropriate Raw Foods (biologicky vhodná surová potrava)
Biologisch Artgerechtes Rohes Futter (kŕmenie čerstvou surovou stravou)​

 

BARF - predsudky a mýty

Mnoho majiteľov psov má pochybnosti o kŕmení BARF, pretože výrobcovia krmív a veterinári často pred surovým mäsom a kosťami varujú.

 

Psi kŕmení surovým mäsom zvlčia, pes sa stane krvilačným agresorom, ak ochutná krv, stane sa nebez-pečným a pravdepodobne zaútočí aj na vašu rodinu, pes, využívaný na poľovnícke účely bude načínať zver.​

 

Skúsenosť BARF:​

 

​Takéto správanie nebolo v súvislosti s kŕmením surového mäsa nikdy zaznamenané. Pôvod môže mať v časoch, kedy bolo bežné chovať psov uviazaných pri búde a pes, ktorý bol takto kŕmený mal viac energie a tak sa ju snažil vybiť skákaním a štekaním a môže sa zdať, že je agresívny.
Statisíce psov na celom svete sa vrátilo ku svojej prirodzenej výžive a sú kŕmení surovým mäsom a zeleninou. Na rozdiel od psov, ktorí sú kŕmení výživou, ktorá má ďaleko od prírody (priemyselne vyrábané krmivá) sú spokojnejší a vyrovnanejší. Žiadny z nich sa nestal krvilačným agresorom. Problém so správaním majú naopak častejšie psi, kŕmení neprirodzenou výživou. Ich organizmus musí odbúrať odpadové látky z nezdravej výživy. Takto zaťažený pes sa necíti dobre, navonok sa prejavuje menšou vitalitou, nespokojnosťou a vo vyhrotených situáciách aj agresivitou.

 

Pes samozrejme bráni svoje mäso pred ostatnými psami. To ale nemá žiadny vplyv na vzťah psa a človeka, je to iba vec výchovy. Každý človek (aj dieťa) môže dobre vychovanému psovi mäso zobrať. Pes sa ľahko naučí, že človek pri kŕmení nepredstavuje konkurenciu. Podľa skúseností poľovníkov načínanie zveri nezávisí od druhu kŕmenia, ale od správnej výchovy psa.

Surové mäso je nebezpečné - Pes bude napadnutý parazitmi alebo salmonelou

 

Skúsenosť BARF:

 

Celý tráviaci systém psa je prispôsobený pre trávenie surového mäsa a kostí. Zdravý organizmus psa, ktorý je kŕmený surovou výživou má pH žalúdočných štiav 0,7 až 0,9 (porovnateľné s kyselinou), ktoré salmonelu, škodlivé baktérie, plesne a vnútorné parazity zničia. Navyše surové mäso je strávené v krátkom čase (cca 24 hodín), takže títo škodcovia majú málo času sa v čreve zabývať. Naopak prírode vzdialené krmivá sú v čreve 3 až 4 dni (kvasenie, hniloba), čo sa pre škodcov (škodlivé baktérie, plesne, parazity) stáva živnou pôdou.
Napadnutím vnútorným cudzopasníkom (začervením) sú viac ohrození psi, kŕmení (z väčšej časti) prírode vzdialeným krmivom, ktoré spravidla časom spôsobuje zlenivenie čreva s následným vznikom hnilobného povlaku na stenách čriev, ktoré je živnou pôdou pre škodlivé baktérie, plesne a vnútorných parazitov (znížená imunita). Chovatelia, ktorí kŕmia svojich psov sčasti alebo úplne ich najprirodzenejšou výživou BARF, pozorujú len zriedka začervenie svojich psov vnútornými cudzopasníkmi (začervenie prakticky nepoznajú).
Kosti sú nebezpečné - Ostré úlomky kostí môžu prepichnúť žalúdok alebo črevo.

 

Skúsenosť BARF:

 

Nebezpečné sú len varené kosti (varením menia štruktúru a stvrdnú). Lom surových kostí je menej ostrý a menej tvrdý. Sliny psa sú veľmi husté (v pažeráku slúžia ako klzná látka) a preto je veľmi malá pravdepodobnosť zapichnutia. Pes, ktorý je kŕmený kosťami od šteniatka má dokonca tzv. Ihlový efekt. Žalúdočná šťava psa (pri BARFe) obsahuje 10x viac kyseliny soľnej ako žalúdočná šťava človeka. Takto kyslé žalúdočné šťavy rozložia aj surové kosti, ktoré do čreva prídu už ako natrávené (hubovitá hmota).

 

Surová výživa je drahá a časovo náročná - zháňanie mäsa, porciovanie, mrazenie

 

Skúsenosť BARF:

 

Ak by sme psom kupovali mäso len v ľudskej kvalite, asi by aj bola drahšia. Ale v dnešnej dobe už je veľa firiem, ktoré sa špecializujú na predaj mäsa pre psov. Ceny mäsa a kostí, ktoré sa dajú kúpiť v špeciálnych obchodoch nás nevyjdú o nič drahšie, ako stredne drahé granule, sú to odrezky od mäsiarov alebo pochádzajú z nútenej porážky. Ak nájdeme vhodného dodávateľa a máme dostatočne veľkú mrazničku, objednanie mäsa nám veľa času nezaberie. Samozrejme, že rozmrazovanie, príprava príloh nám viac práce zaberie, ale odmenou je nám spokojný, zdravý a vitálny pes. Zo začiatku budete pravdepodobne musieť trocha viac rátať a vážiť, ale čoskoro dávky odhadnete „od oka“ a príprava vám zaberie naozaj len zopár minút.

 

Surová výživa nepokrýva potreby psa, iba kompletné granule sú vyvážené a obsahujú všetko, kŕmná dávka musí byť vyvážená.

 

Skúsenosť BARF:

 

Veľa chovateľov v Anglicku, v USA a iných krajinách celého sveta (po granulovej eufórii) už od osemdesiatych rokoch minulého storočia (viac ako 30 rokov) svojich psov surovou stravou. Výsledkom týchto „odvážnych“ chovateľov, ktorí sa vrátili k takmer zabudnutej prirodzenej surovej výžive sú vitálne, zdravé a silné odchovy psov, ktoré takmer netrpia chorobami. Psi, kŕmení surovým mäsom, kosťami a zeleninou sú aktívni, majú radosť zo života, sú zdravo krásni (zuby, koža, srsť) a dožívajú sa o 30 % dlhšieho veku ako psi, ktorí sú kŕmení hotovými krmivami. Nie je dôležité, podávať počas každej kŕmnej dávky všetky životne dôležité látky. Toto tvrdia len výrobcovia granúl. K vyváženosti pri kŕmení prirodzenou stravou dochádza počas niekoľkých týždňov až mesiacov, čo sa deje aj vo voľnej prírode. Pri surovej, prirodzenej strave nie je také zlé, keď pes dostáva určitý čas jednostrannú potravu za predpokladu, že sa v určitom čase pravidelne obmieňa. Zo začiatku si robíte veľa starostí, či psovi niečo nechýba a máte sklon kupovať mu priveľa výživových doplnkov, ale po krátkom čase uvidíte, ako prirodzená strava vášmu psovi prospieva.