Od dňa 4 novembra, 2022 v Barf, Kŕmenie

Výhody kŕmenia BARF:

  • žiadny zubný kameň
  • žiadny nepríjemný psí zápach
  • menej parazitov
  • silný imunitný systém
  • podstatne menšie množstvo trusu
  • silné šľachy a väzivá
  • lepšia muskulatúra
  • pekná, zdravá, lesklá srsť
  • uľahčenie pri artritíde
  • menej rastových problémov
  • výrazne znížené riziko torzie žalúdka​

 

Granule​

Doba trávenia klasických granúl je obvykle 3 až 4 dni, pretože všetky druhy granulovaných krmív pozostávajú z veľkej časti z obilia (60-90%). Podiel obilia v granuliach spôsobuje psom značné problémy. Nevytvorí sa dostatočné množstvo žalúdočných kyselín, pretože chýba kľúčový spúšťač – mäso. Následne nie sú usmrtené baktérie, dochádza k nafukovaniu, torzii žalúdka a premnoženiu parazitov. Slinné žľazy sú preťažené tvorbou enzýmov potrebných na trávenie obilia, pretože v granuliach vyrábaných pri vysokých teplotách sotva nejaké enzýmy prežili a okrem toho tráviaci systém psov nie je stavaný na trávenie veľkého množstva rastlinnej stravy. Tuk v granuliach sa konzervuje pomocou látok ako Ethoxiquin, BHA a BHT. Tieto konzervačné látky môžu poškodzovať biele krvinky, oslabovať imunitný systém a blokovať príjem glukózy. Pretože zvyšujú riziko nádorových ochorení sú pre ľudskú výživu zakázané.

Omega-3 mastné kyseliny v granuliach úplne chýbajú, pretože sa nedá zabezpečiť ich konzervácia. Imunitný systém je oslabený nedostatkom enzýmov, aminokyselín, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín. Slinné žľazy sú preťažené a nefungujú správne, vytvára sa zubný kameň a chronický zápal v papuli, ktorý opätovne oslabuje imunitný systém. Medzitým prichádzajú na rad rôzne diétne krmivá, aby potlačili ochorenie, ktoré je vyvolané kŕmením hotovou suchou potravou.

 

​Varená strava​

Varením sa v živočíšnych bielkovinách menia reťazce aminokyselín a z väčšej časti sa stávajú pre psa nevyužiteľnými. Bielkoviny sú po vare ťažko stráviteľné a strácajú veľké množstvo minerálnych látok. Aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú v surovom mäse, sú základom zdravého imunitného systému psa. Nie je nutné pri každom kŕmení sledovať podiel výživných prvkov. Vyváženosť stravy sa dolaďuje v priebehu mnohých týždňov, tak ako je to v prírode bežné. Pri surovej, prirodzenej strave môže pes dostávať určitý čas jednostrannú potravu za predpokladu, že sa v určitom čase pravidelne obmieňa. Kŕmiť BARF nie je až také časovo a finančne nákladné. Kedysi sa hovorilo, že surové mäso vyvoláva agresivitu. Na psa však nemá žiadny negatívny vplyv a vzťah psa k človeku je len otázkou výchovy. Tí, čo začali kŕmiť svoje psy stravou založenou na BARF zbadali zlepšenie ich zdravotného stavu. Zmizli problémy s kožou, psy mali viac energie a feny oveľa menej problémov s graviditou a starostlivosťou o potomstvo. Dnes existuje na internete mnoho stránok a fór, kde sa dajú získať informácie a rady ohľadom prirodzenej stravy. Len odvahu: tento spôsob kŕmenia je oveľa jednoduchší ako sa zdá.